Ticker

6/recent/ticker-posts

Η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σας

 Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να αλλάξει τον όγκο της γκρίζας ύλης στον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με νέα μελέτη στο περιοδικό Cerebral Cortex. Παραδόξως, ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του ύπνου, σε αντίθεση με μια κοινή άποψη για το δημοφιλές ψυχοδιεγερτικό.

Η γκρίζα ύλη περιλαμβάνει γενικά το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου και αποτελείται από νευρωνικά κυτταρικά σώματα, αλλιώς γνωστά ως soma. Η λευκή ύλη, εν τω μεταξύ, αποτελείται από τους συνδετικούς κλάδους που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους, κατά μήκος των οποίων μεταδίδονται ηλεκτρικά σήματα.

Η ιδέα του πρωινού σας γαλλικού ή καποτσίνου ότι αλλάζει τη δομή της γκρίζας ύλης σας μπορεί να ακούγεται αρκετά ανησυχητική, αλλά οι ερευνητές θέλουν να επισημάνουν ότι αυτές οι αλλαγές φαίνεται να είναι προσωρινές και ότι μόλις δέκα ημέρες αποχής από την καφεΐνη αρκούν για να αντιστραφεί αυτό αποτέλεσμα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Carolin Reichert. "Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει προφανώς το γνωστικό μας υλικό, το οποίο από μόνο του θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες."

Για να πραγματοποιήσουν το πείραμά τους, οι ερευνητές στρατολόγησαν 20 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι ήταν καθημερινά πότες καφέ . Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δέκα ημερών, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να πάρουν τρεις κάψουλες καφεΐνης 150 mg την ημέρα, και να απέχουν από όλες τις άλλες πηγές καφεΐνης. Αυτό το πρωτόκολλο στη συνέχεια επαναλήφθηκε για άλλες δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων στους συμμετέχοντες δόθηκαν δισκία εικονικού φαρμάκου.



Στο τέλος κάθε μπλοκ δέκα ημερών, οι συγγραφείς της μελέτης σάρωσαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα καθώς κοιμόταν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι όγκοι της γκρίζας ύλης μειώθηκαν μετά από τακτική χρήση καφεΐνης, αλλά αυξήθηκαν μετά από δέκα ημέρες αποχής από το φάρμακο.

Αυτά τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα αισθητά στον δεξιό μεσαίο κροταφικό λοβό, ο οποίος περιέχει βασικές δομές όπως ο ιππόκαμπος, ο παραϊππόκαμπος και η ατρακτοειδής γύρος, και σχετίζεται με τη λειτουργία της μνήμης. Για να αναλύσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια σειρά εργασιών μνήμης εργασίας και διαπίστωσαν ότι γενικά είχαν καλύτερη απόδοση μετά την αποχή από την καφεΐνη για δέκα ημέρες από ό, τι έκαναν μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Απροσδόκητα, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η δραστηριότητα αργού κύματος (SWA) κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν επηρεάστηκε εντελώς είτε από την κατανάλωση καφεΐνης είτε από αλλαγές στον όγκο της γκρίζας ύλης. Αυτό προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν διαταραχή του ύπνου μετά την κατάποση καφεΐνης .

Εξαιτίας αυτού, οι συγγραφείς της μελέτης περίμεναν να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ της αλλαγμένης γκρίζας ύλης και του SWA μετά από τακτική κατανάλωση καφεΐνης. Σύμφωνα με την μελέτη τους, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τη νευρωνική δραστηριότητα κατά τις ώρες αφύπνισης, αυξάνοντας έτσι τις ενεργειακές απαιτήσεις που τίθενται στους νευρώνες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το SWA επιτρέπει σε αυτούς τους νευρώνες να ανακάμψουν από τις καθημερινές τους ασκήσεις, όλα αυτά οδήγησαν τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης και το SWA πρέπει να συνδέονται με κάποιο τρόπο.

Ωστόσο, μετά την ανάλυση των ευρημάτων τους, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα δεδομένα δεν υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ του βάθους του ύπνου κατά τη διάρκεια της καθημερινής πρόσληψης καφεΐνης και των αλλαγών στη μορφολογία του εγκεφάλου».

Συνοψίζοντας τη σημασία αυτής της έρευνας, ο Reichert εξήγησε ότι «οι αλλαγές στη μορφολογία του εγκεφάλου φαίνεται να είναι προσωρινές, αλλά μέχρι στιγμής λείπουν συστηματικές συγκρίσεις μεταξύ εκείνων που είναι πότες καφέ και εκείνων που συνήθως καταναλώνουν λίγη ή καθόλου καφεΐνη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια