Ticker

6/recent/ticker-posts

Πιάτα 16.000 ετών αποκαλύπτουν ότι οι κυνηγοί της Σιβηρίας μαγείρευαν ζεστά γεύματα από ψάρια και μυελό των οστών

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχαία λίπη και τα λιπίδια που είχαν διατηρηθεί σε 28 κεραμικά κελιά (αριστερά) από τους αρχαιολογικούς χώρους της εποχής των παγετώνων κατά μήκος του ποταμού Amur, στην ανατολική Ρωσία. Διαπίστωσαν ότι - κατά μήκος της Κάτω Αμούρ - η αγγειοπλαστική χρησιμοποιήθηκε για τα ψάρια (πάνω δεξιά), κατά πάσα πιθανότητα ψαριών σολομού και γλυκού νερού και είχε διαφορετικό σχήμα από άλλα αγγεία από την περιοχή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να βράσουν μυελό των οστών.



Βρώμικα πιάτα ηλικίας 16.000 ετών αποκαλύπτουν ότι οι κυνηγοί της Σιβηρίας μαγειρεύουν ζεστά γεύματα από ψάρια και μυελό των οστών για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στις σκληρότερες εποχές της εποχής των παγετώνων,

Αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με το μοντέλο χρήσης που παρατηρείται σε αγγεία της ίδιας ηλικίας από την Ιαπωνία - γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ψάρια έγιναν βασικό φαγητό σε αυτή την περίοδο του κλιματικού χάους.

Αντίθετα, η ομάδα διαπίστωσε ότι θραύσματα από τη μέση του Αμούρ έφεραν λιπίδια από μηρυκαστικά ζώα - πιθανόν από το βρασμό του μυελού των οστών.

Αυτός ο μυελός θα παρείχε μια σημαντική πηγή τροφής σε τόσο λίγους χρόνους που προκλήθηκαν από το ψυχρότερο κλίμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι διακυμάνσεις στη χρήση κεραμικής αντικατοπτρίζονται επίσης στις διάφορες τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους.

Μαζί, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ομάδες κυνηγών-συλλεκτών στην Ανατολική Ασία ανέπτυξαν ανεξάρτητα την κατασκευή αγγειοπλαστικής κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. 

«Αυτή η μελέτη απεικονίζει το συναρπαστικό δυναμικό των νέων μεθόδων στην αρχαιολογική επιστήμη: μπορούμε να εξαγάγουμε και να ερμηνεύσουμε τα ερείπια των γευμάτων που μαγειρεύτηκαν σε αγγεία πριν από 16.000 χρόνια», δήλωσε ο αρχαιολόγος Oliver Craig του Πανεπιστημίου του York.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η κεραμική εμφανίζεται κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ ψυχρών περιόδων και όχι κατά τη συγκριτικά θερμότερη περίοδο κατά την οποία οι δασικοί πόροι, όπως το παιχνίδι και οι ξηροί καρποί, ήταν πιο διαθέσιμοι».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτά τα τελευταία αποτελέσματα», ανέφερε ο συγγραφέας της εργασίας Shinya Shoda του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτιστικών Ιδιοκτημάτων στην Ιαπωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια