Υπάρχει μια μυριάδα φυσικών τροφίμων και ενώσεων που έχουν μελετηθεί για την πρόληψη και τις θεραπευτικές ιδιότητητες τους.

Ενώ η φαρμακευτική βιομηχανία προωθεί σειρά πατενταρισμένων φαρμάκων που προκαλούν πολλές παρενέργειες, οι ερευνητές αποκαλύπτουν πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δώρα της φύσης για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που κυμαίνονται από διαβήτη, αρθρίτιδα, ακόμη και καρκίνο.

Για παράδειγμα, οι Κινέζοι  ερευνητές έχουν δείξει  πώς τα έλαια είναι τόσο ικανά όπως το χαμομήλι ή το θυμάρι και μπορουν να σκοτώσουν έως και 90% των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Μελετώντας μερικά από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια στην τρέχουσα χρήση, όπως η μέντα, το τζίντζερ, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το γιασεμί, τη λεβάντα, το χαμομήλι, το θυμάρι, το τριαντάφυλλο, και την κανέλα,  οι ερευνητές αναζήτησαν  να ανακαλύψουν πώς αυτά τα έλαια μπορούν να επιτύχουν την καταπολέμηση του καρκίνου.

Δοκιμάζοντας ερευνητικά την αντιβακτηριακή δραστικότητα καθώς και in vitro τοξικολογική δράση κατά ανθρώπινων καρκινικών κυτταρικών γραμμών, αξιολόγησαν τα MCF-7 κύτταρα του καρκίνου του μαστού, τα Α-549 κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα, και το PC-3 κύτταρα καρκίνου του προστάτη.


Σε μία συγκέντρωση από περίπου 0.2%, όλα τα αιθέρια έλαια ήταν σχετικά αποτελεσματικά στην αναστολή τόσο στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και τα καρκινικά κύτταρα πνεύμονα, με  εξαίρεση του αιθέριου ελαίου μέντας.

Αν και όταν ήρθε σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού, μερικά από τα έλαια ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αιθέρια έλαια από κανέλα, θυμάρι, χαμομήλι, γιασεμί ήταν σημαντικά ισχυρά ενάντια στις γραμμές καρκινικών κυττάρων του μαστού, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία.


Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού,  ως επί το πλείστον καταστρέφονται από τα τέσσερα από αυτά τα έλαια, με το χαμομήλι να  σκοτώνει έως και 93% από αυτούς in vitro. Ακόμη πιο αποτελεσματικό ήταν το έλαιο του θυμαριού ,καθώς οδήγησε σε ρυθμό θανάτωσης το 97% των MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνα διεξήχθη in vitro - πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μελετήθηκαν εκτός φυσιολογικής βιολογικής τους λειτουργίας - όπως σε ένα τρυβλίο Petri.

"Για τα MCF-7 κυττάρα, οι κυτταροτοξικότητες από κανέλα, θυμάρι, χαμομήλι, γιασεμί και αιθέρια έλαια ήταν σημαντικά ισχυρότερα από εκείνα των άλλων έξι αιθέριων έλαιων», εξηγεί η μελέτη. «Τα κλάσματα των βιώσιμων κυττάρων μειώθηκε σε 5,31%, 3,47%, 6,93% και 4,34%, αντίστοιχα."

Συμπληρώνοντας τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας,  μια άλλη μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για βιομηχανικά φυτά καιπροϊόντα διαπιστώθηκε ότι οι πλεξούδες από λάδι χαμομηλιού έχουν  ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η έρευνα, για την αξιολόγηση με τα 11 αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων λεβάντα, θυμάρι, θρούμπι χειμώνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, γαλλική εστραγκόν, πικρό, γλυκό και μάραθο, βρέθηκε ότι το ρωμαϊκό χαμομήλι έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.



«Τα έλαια από θυμάρι και το χειμώνα το θρούμπι εμφάνισαν την μεγαλύτερη αναστολή έναντι της ανάπτυξης όλων των οργανισμών που δοκιμάστηκαν πιθανόν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θυμόλης και καρβακρόλης αντίστοιχα," δηλώνει η περίληψη της μελέτης.

Φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένετε να γίνει περαιτέρω έρευνα πριν την εμφάνιση όλων αυτών που έχει ν απροσφέρει το χαμομήλι.

By Mike Barrett, Natural Society

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη